
Tema Spatii citate
Tema face referire la conceptul general de spaţiu, din perspectiva fenomenului de extindere a spaţiului urban, fapt ce presupune o reinventare şi o recontextualizare a noţiunii (de spaţiu). A gândi un spaţiu înseamnă a-l organiza. Tema propune explorarea diferitelor percepţii asupra spaţiului, sugerând interpretări deconstructive, abandonarea cadrului, interferarea, ş.a., fără să excludă metafora sau calităţile iluzioniste. Se încurajează specularea tuturor tipurilor de tensiuni, reacţii şi emoţii ce apar atunci când sunt confruntate convenţiile istorice de reprezentare şi descriere a spaţiului, cu percepţiile subiective şi arbitrare. Termeni cheie: imagini manipulate, elemente care subliniază natura arhitecturală a spaţiului, utilizarea unor module figurative sau abstracte care să sugereze spaţii în mişcare.
Participa urmatorii artisti:
Gabriela Boiangiu (Anglia)
Jimin Chun (Korea)
Ciprian Chirileanu (Romania)
Katja Eliad (Romania)
Pawel Mendrek (Polonia/Austria)
Dan Horatiu Panait (Romania)
Christine Niehoff (Germania)
Vladimir Nasedkin (Rusia)
Christian Paraschiv (Franta)
Ilie Boca (Romania, membru fondator)
Vladimir Us (Republica Moldova - Premiul Muzeului National "George Enescu" la expozitia concurs Saloanele Moldovei 2008)
Silvia Costin (Romania, coordonator proiect)
Institutia organizatoare
Muzeul National „George Enescu” Bucuresti cuprinde, pe langa sediul central din Bucuresti, alte două sectii, institutii muzeale dedicate compozitorului George Enescu, anume : Vila Luminis (Sinaia, jud. Prahova) si Sectia « Dumitru si Alice Rosetti Tescanu – George Enescu » (loc. Tescani, jud. Bacau) . Sectia „Dumitru si Alice Rosetti Tescanu – George Enescu”, Tescani, jud. Bacau Plasata într-un cadru natural deosebit, în apropierea unei zone montane de interes turistic, sectia funcţionează într-un fost conac boieresc, care a apartinut Printesei Maria Cantacuzino, soţia compozitorului George Enescu, donat de catre acestia statului roman in vederea infiintarii unui asezamant cultural. Astazi, sectia „Dumitru si Alice Rosetti Tescanu – George Enescu" este cunoscuta ca fiind un spatiu consacrat, care, prin istoricul si imprejurimile sale, prezintă o oferta bogata în materie de peisaj si cultura.
Sectia gazduieste, anual, programe internationale de rezidente pentru artisti plastici, scriitori, muzicieni, stagiuni de concerte, precum si diverse ateliere si scoli de vară, festivaluri si conferinte.
Concept / Finalitate
Proiectul de fata urmareste sa genereze si sa faciliteze schimburile culturale si artistice, promovand mobilitatea artistilor si interactiunea, ca modalitate unica pentru artist de a-si imbogati experienta. Proiectul este destinat artistilor interesati de diversitatea mediilor de exprimare in pictura, grafica si ilustratie. Se subliniaza importanta procesului de elaborare, ca element determinant în explorarea unor noi modalitati de expresie. In cadrul taberei, artistii rezidenti au posibilitatea de a dezvolta proiecte personale, pornind de la tema propusa, precum si de a colabora cu artisti locali si internationali. La finalul proiectului este prevazuta organizarea unei expozitii de grup in Bucuresti, precum si realizarea unui catalog.
Reprezentant Muzeul National „George Enescu” Bucuresti
Silvia Costin - artist & coordonator proiect
Reprezentant Complexul Muzeal Iulian Antonescu
Carmen Murariu - Muzeograf,
Alte referinte despre Tescani 2009: http://transferproject2008.blogspot.com/